jawatan-kosong-kementerian-motac

Jawatan Kosong Kementerian MOTAC Malaysia

Posted on

Jawatan Kosong Kementerian MOTAC Malaysia, PUTRAJAYA – Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia merupakan warisan dari Bahagian Kebudayaan yang diwujudkan di bawah Kementerian Kebajikan Masyarakat dalam tahun 1953. Pada tahun 1964, Bahagian Kebudayaan dipindahkan pula di bawah naungan Kementerian Penerangan.

Menyedari akan betapa pentingnya kebudayaan diberi pemerhatian khususnya untuk perpaduan setelah mengalami pengalaman pahit peristiwa 13 Mei 1969 dan ekoran penggubalan Dasar Kebudayaan pada tahun 1971, maka pada tahun 1972, Bahagian Kebudayaan diletakkan di Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan.

Pada 20 Mei 1987, komponen ‘kebudayaan’ dipisahkan dari Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan dan digandingkan pula dengan Perbadanan Kemajuan Pelancongan Malaysia.

Seterusnya sebuah Kementerian baru diwujudkan bergelar Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan.

Lima tahun kemudian pada 22 Oktober 1992 struktur Kementerian ini diperkemaskan lagi dan diberi nama baru Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan.

Ekoran dari penyusunan semula Kabinet pada 27 Mac 2004, kedua-dua komponen utama iaitu ‘kebudayaan’ dan ‘pelancongan’ telah dipisahkan dan diletakkan di bawah Kementerian berasingan iaitu Kementerian Pelancongan dan Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan.

Bermula dari penyusunan semula Kabinet pada 18 Mac 2008, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional di Jabatan Perdana Menteri (JPM) telah diserap ke Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KEKKWA) dan kini dikenali sebagai Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan.

Sebelum ini Kementerian ini hanyalah salah satu cabang daripada Kementerian Kebudayaan dan Kesenian menjadikannya Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan.

Namun semenjak Perdana Menteri Malaysia Ke-6, Dato’ Seri Najib mengambil alih, ia dijadikan satu kementerian yang khusus iaitu Kementerian Pelancongan.

Sebelum ini tugas ini digalas oleh Dato Seri Ng Yen Yen dan Dato Seri Azalina Othman Said. Selepas pengumuman Kabinet Menteri 2013-2018 oleh Dato’ Seri Najib, kementerian ini kembali digabungkan dengan Kementerian Kebudayaan menjadi Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan.

Jabatan Pelancongan mula ditubuhkan di bawah Kementerian Perdagangan Malaysia pada tahun 1959.

Penglibatan sektor pelancongan dalam Rancangan Malaysia Ke-2 1971-1975 telah menekankan peri pentingnya peranan yang dimainkan industri pelancongan dalam ekonomi Negara.

Pada tahun 1980an, kerajaan telah menunjukkan sokongan kepada sektor pelancongan dengan penubuhan Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan pada tahun 1987.

Pada 20 Mei 1992, Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan telah diberi nama baru iaitu Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan atau lebih dikenali sebagai MoCAT.

Pada bulan April 2004, MoCAT telah dipecahkan untuk menghasilkan Kementerian khas untuk menguruskan semua hal berkaitan pelancongan iaitu Kementerian Pelancongan Malaysia atau MoTour.

Perkembangan ini menunjukkan kesungguhan kerajaan dalam mempromosikan sektor pelancongan sebagai salah satu penyumbang utama kepada pendapatan Negara.

Pada 15 Mei 2013, MoTour telah dinamakan semula sebagai Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC) selepas Pilihanraya Umum ke-13.

Ini adalah bagi mengiktiraf peranan serta hubungan rapat sektor pelancongan dan sektor kebudayaan dalam usaha mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan pilihan dunia, yang selari dengan slogan “Malaysia, Truly Asia”.

Pada 2 Julai 2018, Kementerian ini telah dinamakan semula sebagai Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia seperti yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri dalam pembentukan kabinet selepas pilihanraya umum yang ke-14.

Tautan : motac.gov.my

Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia telah berkembang dalam memenuhi cabaran dan tuntutan masyarakat.

Dalam usaha untuk meningkatkan kualitas yang ada di Malaysia, Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia mementingkan tenaga kerja sebagai sebahagian tulang belakang untuk mencapai misi dan visinya.

Untuk itu Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia mencari pemuda – pemudi terbaik yang sangat cekap dan bermotivasi diri untuk mengisi Iklan jawatan kosong terkini 2020.

Dalam rangka memperluaskan jaringan jobs jawatan kosong terkini bulan Mei 2020 dan untuk memenuhi keperluan sumber daya manusia Kementerian MOTAC Malaysia di Jawatan Terkini kedudukan : PELUANG KERJAYA JAWATAN KOSONG

Pada hari ini Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia kembali membuka kesempatan berkarir atau membuka Iklan Jawatan Kosong Terkini Mei 2020 untuk lulusan terbaru dengan kelayakan sebagai berikut :

Senarai Jawatan Kosong Kementerian Terkini


Peluang Kerjaya :

Balai Seni Negara, Agensi Badan Berkanun dibawah Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia menjemput warganegara Malaysia yang berkelayakan, berpengalaman dan berminat serta berdedikasi bagi mengisi kekosongan jawatan yang bertaraf Pekerja Sambilan Harian (PSH) berdasarkan keperluan seperti berikut.

Jawatan Kosong Kementerian MOTAC Malaysia

Jawatan Kosong Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia Terkini Kerja Kosong Malaysia Singapore Kilang Kuching Johor Kerani Kerajaan Berkanun Bank Swasta Jobs Vacancy

Jobs Vacancy :

JAWATAN PEREKA HIASAN DALAMAN

DESKRIPSI TUGAS

 • Bertanggungjawab didalam menghasilkan kerja – kerja rekabentuk dalaman untuk Balai Seni Negara (galeri/ruang bangunan)
 • Menghasilkan lukisan teknikal dan visual di dalam perisian
 • Mengendalikan projek – projek hiasan dalaman, dari peringkat awal rekabentuk ‘sketch design’, rekabentuk terperinci lukisan kerja hingga keperingkat tawaran mengikut prosedur – prosedur

 

SYARAT LANTIKAN

Calon – calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut :

 • Warganegara Malaysia;
 • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;
 • Sijil :
  • Sijil Tinggi Persekolahan malaysia atau Kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; atau
  • Diploma dalam bidang seni lukis, seni reka, seni halus, seni bina, sains, permuziuman atau teknologi maklumat yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institut – institut pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
  • Lulus Bahasa Malaysia / Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

 

Permohonan hendaklah disampaikan kepada :

Ketua Pengarah Balai Seni Negara
No. 2, Jalan Temerloh
Off Jalan Tun Razak
53200 Kuala Lumpur
u.p : Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan)

 

Company
Name
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia
Same as (Website / Social Media)
Job Location
Street
No. 2, Menara 1, Jalan P5/6 Presint 5
Postal Code
62200
Locality
Presint
Country ISO Code
MY
Region ISO Code
Putrajaya
Salary
Unit
Monthly
Currency ISO Code
MYR
Value
0.00
Job Meta
Employment Type
Full Time
Valid Through
12.05.2017

 

Catatan :

# Tarikh tutup Jawatan Kosong ini : 12 Mei 2017

Jika anda berminat dengan jawatan kosong terkini Mei 2020 ini yaitu yang memberikan maklumat kepada anda tentang : Jawatan Kosong Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia,

Sila hantar Sebarang resume serta surat permohonan Lamaran via EMEL ke alamat dibawah ini :

 

Emel : [email protected]

 

Pautan : Jobs MOTAC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *