jawatan-kosong-kerajaan-dewan-bahasa-dan-pustaka

Jawatan Kosong Kerajaan DBP Malaysia

Posted on

Jawatan Kosong Kerajaan DBP, KUALA LUMPUR – Dewan Bahasa dan pustaka (DBP) atau nama asalnya Balai Pustaka ialah sebuah jabatan kerajaan Malaysia yang ditubuhkan pada 22 Jun 1956 untuk menggerak dan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, bahasa rasmi dan bahasa ilmu.

Pada 22 Jun 2006, Dewan Bahasa dan Pustaka menyambut ulang tahun penubuhannya yang ke-50. Sempena ulang tahun tersebut Pos Malaysia melancarkan setem kenang-kenangan ulang tahun ke-50 Dewan Bahasa dan Pustaka dengan menampilkan denominasi setem bernilai 50 sen (dua rekaan) dan seringgit (RM1).

Penubuhan DBP adalah untuk mengembangkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi negara yang akan merdeka ketika itu.

DBP ditubuhkan sebagai sebuah jabatan kecil di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia di Johor Bahru, Johor semata-mata untuk mengembangkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi negara yang akan merdeka ketika itu. Nama asalnya ialah “Balai Pustaka”.

Setelah Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu III yang berlangsung di Singapura dan Johor Bahru pada 16 – 21 September 1956, Balai Pustaka dinamakan sebagai “Dewan Bahasa dan Pustaka” atas cadangan kongres tersebut.

Di samping itu, DBP juga dinaik taraf sebagai badan yang mempunyai anggota lembaga sendiri.

Pada tahun 1957, DBP berpindah ke Kuala Lumpur, ketika ibu pejabatnya merupakan bekas wad sebuah hospital di Jalan Young.

Melalui Ordinan Dewan Bahasa dan Pustaka 1959, DBP dinaikkan taraf lagi menjadi sebuah badan berkanun.

Pada 6 Oktober 2009, Akta Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) 1959 akan dipinda supaya dapat memberi lebih kuasa kepada DBP untuk menangani penggunaan ‘bahasa rojak’ dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Kuasa itu bukan untuk menghukum sebaliknya lebih kepada memberi pendidikan.

Pada 8 Mei 2011, para pengiklan perlu merujuk kepada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) terlebih dahulu sebelum memohon lesen memasang iklan daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Menurut Ketua Pengarah DBP, Datuk Termuzi Abdul Aziz, peraturan tersebut telah dilaksanakan sejak tahun lalu di bawah undang-undang kecil iklan PBT.

Menurut bidang kuasa yang diberikan, DBP akan melihat dari segi penggunaan bahasa dan visual pada iklan berkenaan terlebih dahulu dan apabila diluluskan, barulah pihak yang membuat permohonan iklan boleh memohon lesen daripada PBT sebelum iklan boleh dipasang.

Mana-mana pihak yang membelakangi peraturan ini jika disabit kesalahan, mereka boleh dikenakan denda, penalti atau penjara mengikut undang-undang kecil PBT berkenaan.

Dalam pada itu, Datuk Termuzi turut mengujar bahawa telah ramai pengiklan memohon iklan, dan mulai tahun 2011, akses perkhidmatan pengiklanan ke PBT turut dipaparkan di laman portal DBP.

Di Malaysia, penggunaan bahasa asing khususnya bahasa Inggeris dalam pengiklanan dilihat lebih diutamakan berbanding penggunaan bahasa Melayu sebagai medium bahasa pengiklanan utama di negara tersebut.

Walaupun undang-undang telah ada namun penguatkuasaan bahasa kebangsaan dalam pelbagai bidang utama seperti pendidikan, perniagaan, pengiklanan dan komunikasi masih banyak tidak diendahkan dan kurang diutamakan berbanding penggunaan bahasa Inggeris.

Pautan : Wikipedia.org

Untuk meningkatkan kinerja serta mencapai visi misi nya, Kerajaan Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) mebutuhkan sumber daya manusia dengan membuka Jawatan Kosong Terkini untuk bergabung menjadi bagian dari Kerajaan Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) melalui Rekrutmen Jobs Terkini Kerajaan DBP sebagai berikut.

Kerajaan Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) telah berkembang dalam memenuhi cabaran dan tuntutan masyarakat. Dalam usaha meningkatkan kualitas Pelayanan di Malaysia, Kerajaan Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) mementingkan tenaga kerja sebagai sebahagian tulang belakang untuk mencapai misi dan visinya.

Untuk itu Kerajaan Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) mencari pemuda – pemudi terbaik yang sangat cekap dan bermotivasi diri untuk mengisi Iklan jawatan kosong terkini 2020.

Dalam rangka memperluaskan jaringan jobs jawatan kosong terkini April 2020 dan untuk memenuhi keperluan sumber daya manusia Kerajaan Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) di Jawatan Terkini kedudukan : PELUANG KERJAYA JAWATAN KOSONG

Pada hari ini Kerajaan Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) kembali membuka kesempatan berkarir atau membuka Iklan Jawatan Kosong Terkini Bulan April 2020 untuk lulusan terbaru dengan kelayakan sebagai berikut :

Jawatan Kosong Kerajaan Dewan Bahasa Dan Pustaka


Peluang Kerja Kosong :

Dewan Bahasa dan Pustaka dengan ini mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan untuk memohon jawatan seperti yang berikut :

Jawatan Kosong Kerajaan Dewan Bahasa Dan Pustaka

Jawatan Kosong Kerajaan Dewan Bahasa Dan Pustaka Terkini Kerja Kosong Malaysia Singapore Kilang Kuching Johor Kerani Kerajaan Berkanun Bank Swasta Jobs Vacancy

Jobs Vacancy :

AKAUNTAN GRED WA41

SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti yang berikut :

 • Ijazah Sarjana Muda Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; atau
 • lulus peperiksaan akhir Badan-badan Ikhtisas Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan; atau
 • lulus Peperiksaan Kelayakan (QE) Institut Akauntan Malaysia (MIA); dan
 • Calon lantikan hendaklah memiliki kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

 

2. PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N29

SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti yang berikut :

 • Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; atau
 • Sijil Tinggi Agama Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; atau
 • Diploma dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; dan
 • Calon lantikan hendaklah memiliki kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

BERKAS SYARATAN :

 • Borang permohonan yang telah lengkap diisi, MUAT TURUN BORANG
 • salinan Kad Pengenalan pemohon,
 • salinan Kad Pengenalan ibu bapa,
 • salinan Ijazah/Diploma/STPM/SPM/SRP/PMR dan sijil-sijil yang disahkan bagi kelayakan yang disyaratkan

 

Company
Name
Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP)
Same as (Website / Social Media)
Job Location
Street
Jalan Dewan Bahasa, Bukit Petaling
Postal Code
50460
Locality
Kuala Lumpur
Country ISO Code
MY
Region ISO Code
W
Salary
Unit
Monthly
Currency ISO Code
MYR
Value
0.00
Job Meta
Employment Type
Full Time
Valid Through
03.04.2017

 

Catatan :

# Tarikh tutup Jawatan Kosong ini : 03 April 2017

Jika anda berminat dengan jawatan kosong terkini Bulan April 2020 ini yaitu yang memberikan maklumat kepada anda tentang : Iklan Jawatan Kosong Kerajaan Dewan Bahasa Dan Pustaka,

Silakan hantar Borang permohonan yang telah lengkap dikemukakan kepada :

KETUA PENGARAH
DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA,
PETI SURAT 10803, 50926 KUALA LUMPUR.
(u.p.: KETUA BAHAGIAN PENGURUSAN SUMBER MANUSIA).

 

Pautan : Jobs DBP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *