jawatan-kosong-lembaga-air-kuching

Jawatan Kosong Lembaga Air Kuching

Posted on

Iklan Jawatan Kosong Lembaga Air Kuching – Lembaga Air Kuching ialah lembaga yang bertanggungjawab dalam pentadbiran, pengurusan dan penyeliaan semua kerja pengepaman air dalam kawasan bekalannya.

Polisi Lembaga Air Kuching adalah untuk mengembangkan pusat dan membangunkan kemudahan-kemudahan lain supaya dapat memberi bekalan air berkualiti yang mencukupi dalam kawasan bekalannya.

Penyesuaian sistem bekalan air adalah berdasarkan segala aspek kemodenan dan pembangunannya dirangka untuk memenuhi permintaan perkembangan pembangunan yang dirancang.

Jawatan Kosong dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon mengisi kekosongan jawatan dalam perkhidmatan Lembaga Air Kuching seperti berikut :

Sejak permulaan operasinya pada tahun 1959, Lembaga Air Kuching telah beroperasi sebagai organisasi kerajaan yang bebas.

Organisasi ini mempunyai pejabatnya sendiri, tempat rawatan dan tugas-tugas pembekalan air yang lain, bengkel, stor dan kemudahan pengangkutannya yans sendiri.

Lembaga Air Kuching tidak berorientasikan keuntungan tetapi merupakan organisasi perkhidmatan awam yang tujuan tunggalnya hanya untuk membekalkan air yang bersih dan boleh dipercayai kepada pengguna bandaraya Kuching dan kawasan sekitarnya.

Kuching atau Kota Kuching merupakan ibu kota Serawak, Malaysia. Kota ini juga merupakan ibu kota Divisi Kuching.

Kuching adalah ibu kota ketiga Serawak pada tahun 1827 pada masa pemerintahan Kekaisaran Brunei.

Pada tahun 1841, Kuching menjadi ibu kota Serawak setelah Serawak diserahkan ke James Brooke untuk membantu Kerajaan Brunei dalam menghancurkan pemberontakan.

Kuching adalah tujuan pangan utama bagi wisatawan dan merupakan pintu gerbang utama bagi wisatawan mengunjungi Serawak dan Kalimantan.

Lembaga Air Kuching telah berkembang dalam memenuhi cabaran dan tuntutan masyarakat.

Dalam usaha meningkatkan kualitas Hasil Dalam Negeri yang ada di Malaysia, Lembaga Air Kuching Malaysia mementingkan tenaga kerja sebagai sebahagian tulang belakang untuk mencapai misi dan visinya.

Untuk itu Lembaga Air Kuching mencari pemuda – pemudi terbaik yang sangat cekap dan bermotivasi diri untuk mengisi Iklan jawatan kosong terkini 2020.

Dalam rangka memperluaskan jaringan jobs jawatan kosong terkini September 2020 dan untuk memenuhi keperluan sumber daya manusia Lembaga Air Kuching di Jawatan Terkini kedudukan : PELUANG KERJAYA JAWATAN KOSONG

Pada hari ini Lembaga Air Kuching Malaysia kembali membuka kesempatan berkarir atau membuka Iklan Jawatan Kosong September 2020 untuk lulusan terbaru dengan kelayakan sebagai berikut :

Iklan Jawatan Kosong Lembaga Air Kuching


Peluang Kerjaya :

Jawatan Kosong Lembaga Air Kuching

Jawatan Kosong Lembaga Air Kuching Terkini Kerja Kosong Malaysia Singapore Kilang Kuching Johor Kerani Kerajaan Berkanun Bank Swasta Jobs Vacancy

Jobs Vacancy :

1. PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI) GRED N19

Syarat-syarat Lantikan :

Calon-calon bagi lantikan hendaklah warganegara Malaysia yang bermastautin di Sarawak dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan dan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut :

 • Sijil :
  • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. (Gaji permulaan ialah pada Gred N19: RM1,352.00); atau
  • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred N19: RM1,408.40); atau
  • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred N19: RM1,464.80).
 • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

 

Skim Perkhidmatan :

Pegawai-pegawai yang memasuki perkhidmatan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi), Gred N19 adalah tertakluk di bawah Skim Perkhidmatan tersebut yang sedang berkuatkuasa serta pindaan-pindaan yang dibuat ke atasnya dari semasa ke semasa.

 

2. PEMBANTU KEMAHIRAN GRED H19

Syarat-syarat Lantikan :

Calon-calon bagi lantikan hendaklah warganegara Malaysia yang bermastautin di Sarawak dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan dan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut :

 • Sijil :
  • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan serta sekurang-kurangnya
  • Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang ketukangan yang berkenaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; [ Gaji Permulaan : RMRM1,318.42 ] atau
  • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan serta sekurang-kurangnya
  • Sijil Kekompetenan Pendawai Fasa Tunggal yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. [Gaji Permulaan : RM1,318.42 ] dan
 • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kepujian dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

 

Skim Perkhidmatan :

Pegawai-pegawai yang memasuki perkhidmatan Pembantu Kemahiran, Gred H17, adalah tertakluk di bawah skim perkhidmatan tersebut yang sedang berkuatkuasa serta pindaan-pindaan yang dibuat ke atasnya dari semasa ke semasa.

 

Tatacara Pendaftaran :

 • Sila mengemukakan permohonan jawatan kosong via ONLINE melalui laman Web : http://erecruitment.sarawak.gov.my
 • Sila hantar berkas pemohonan yang terdiri dari :
  • Salinan maklumat peribadi pemohon yang dicetak dari sistem e-Recruitment via ONLINE
  • Gambar berukuran paspot (satu keping)
  • Kad Pengenalan
  • Sijil Lahir
  • Sijil Akademik

 

Company
Name
Lembaga Air Kuching
Same as (Website / Social Media)
Job Location
Street
Jalan Batu Lintang
Postal Code
93200
Locality
Kuching
Country ISO Code
MY
Region ISO Code
S
Salary
Unit
Monthly
Currency ISO Code
MYR
Value
0.00
Job Meta
Employment Type
Full Time
Valid Through
18.09.2016

 

Catatan :

# Tarikh tutup Jawatan Kosong ini : 18 September 2016

Hanya calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk temuduga.

Segala perbelanjaan untuk menghadiri temuduga tidak ditanggung oleh Lembaga Air Kuching Malaysia.

Jika anda berminat dengan jawatan kosong terkini September 2020 ini yaitu yang memberikan maklumat kepada anda tentang : Jawatan Kosong Lembaga Air Kuching,

Sila hantar berkas Lamaran lengkap SECARA TALIAN (ONLINE) kealamat dibawah ini :

 

Pautan : Jobs Air Kuching

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *