jawatan-kosong-lembaga-kemajuan-bintulu

Jawatan Kosong Lembaga Kemajuan Bintulu

Posted on

Jawatan Kosong Lembaga Kemajuan Bintulu – Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA) telah ditubuhkan berikutan penemuan rizab gas asli dan minyak yang banyak di luar pantai Bintulu.

Pembangunan sumber asli ini membolehkan BDA menjadi badan utama bukan sahaja menyelaras projek-projek pembangunan tetapi juga boleh melaksanakan projek-projek sendiri. Oleh itu, pada 8 Julai 1978, BDA telah ditubuhkan untuk melaksanakan fungsi-fungsi tersebut.

Untuk meningkatkan kinerja Lembaga Kemajuan Bintulu mebutuhkan sumber daya manusia untuk bergabung melalui Rekrutmen Jobs Terkini Lembaga Kemajuan (BDA) Bintulu sebagai berikut.

Di bawah Ordinan Lembaga kemajuan Bintulu(BDA) 1978, BDA ditubuhkan sebagai agensi kerajaan untuk menjaga perancangan fizikal dan pembangunan di Bintulu, Sarawak.

Kawasan persempadanan BDAmeliputi keseluruhan bahagia Bintulu seluas 12,515 sq. kmtermasuk 5 km di luar pantaui Bintulu. ia terdiri dari dua daerah iaitu : Bintulu dan Tatau.

Bahagian Bintulu merupakan bahagian ketiga terbesar di sarawak terletak di Sarawak yang menghadap Laut China Selatan di baratnya.

Bandar Bintulu membangun dengan pesat dengan adanya gas asli di luar pantai Sarawak setelah diiktiraf sebagai bandaraya.

Bahagian Bintulu terletak 650 km dari Bandar Raya Kuching dan kira-kira 215 km dari Sibu atau Miri. Bintulu mempunyai keluasan 7,220.4 km2.

Daripada asal hanya sebuah kampung nelayan yang dikenali dengan hasil lautnya seperti udang, cencaluk dan belacan, Bintulu kini muncul sebagai bandar antarabangsa.

Lembaga Kemajuan Bintulu telah berkembang dalam memenuhi cabaran dan tuntutan masyarakat. Dalam usaha meningkatkan kualitasnya, Lembaga Kemajuan Bintulu mementingkan tenaga kerja sebagai sebahagian tulang belakang untuk mencapai misi dan visinya.

Untuk itu Lembaga Kemajuan Bintulu mencari pemuda – pemudi terbaik yang sangat cekap dan bermotivasi diri untuk mengisi Iklan jawatan kosong terkini 2020.

Dalam rangka memperluaskan jaringan jobs jawatan kosong terkini Disember 2020 dan untuk memenuhi keperluan sumber daya manusia Lembaga Kemajuan Bintulu di Jawatan Terkini kedudukan : PELUANG KERJAYA JAWATAN KOSONG

Pada hari ini Lembaga Kemajuan Bintulu kembali membuka kesempatan berkarir atau membuka Iklan Jawatan Kosong Terkini Bulan Disember 2020 untuk lulusan terbaru dengan kelayakan sebagai berikut :

Jawatan Kosong Lembaga BDA Bintulu


Peluang Kerjaya :

Jawatan Kosong Lembaga Kemajuan Bintulu

Jawatan Kosong Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA) Terkini Kerja Kosong Malaysia Singapore Kilang Kuching Johor Kerani Kerajaan Berkanun Bank Swasta Jobs Vacancy

Jobs Vacancy :

Lembaga Kemajuan Bintulu mempelawa pemohon warganegara Malaysia yang bermastautin di Sarawak dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan, yang berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat pelantikan bagi mengisi kekosongan untuk jawatan-jawatan seperti berikut :

1. Arkitek Landskap Gred J41

Syarat-syarat Lantikan :

Calon-calon bagi lantikan hendaklah warganegara Malaysia yang bermastautin di Sarawak dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan dan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut :

 • Ijazah Sarjana Muda Seni Bina Landskap yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; dan
 • lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

 

2. Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran Gred U29

Syarat-syarat Lantikan :

Calon-calon bagi lantikan hendaklah warganegara Malaysia yang bermastautin di Sarawak dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan dan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut :

 • Diploma Kesihatan Persekitaran daripada institusi-institusi latihan Kementerian Kesihatan Malaysia yang diiktiraf oleh kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
 • lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

 

3. Penolong Kurator Gred S29

Syarat-syarat Lantikan :

Calon-calon bagi lantikan hendaklah warganegara Malaysia yang bermastautin di Sarawak dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan dan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut :

 • Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; atau
 • Diploma dalam bidang seni lukis, seni reka, seni halus, seni bina, sains, permuziuman atau teknologi maklumat yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
 • lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

 

Company
Name
Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA)
Same as (Website / Social Media)
Job Location
Street
No. 1 Jalan Tanjung Kidurong
Postal Code
97007
Locality
Bintulu
Country ISO Code
MY
Region ISO Code
SK
Salary
Unit
Monthly
Currency ISO Code
MYR
Value
0.00
Job Meta
Employment Type
Full Time
Valid Through
05.12.2016

 

Catatan :

# Tarikh tutup Jawatan Kosong ini : 05 Disember 2016

Hanya calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk temuduga.

Segala perbelanjaan untuk menghadiri temuduga tidak ditanggung oleh Suruhanjaya SPAN Selangor Malaysia.

Jika anda berminat dengan jawatan kosong terkini Bulan Disember 2020 ini yaitu yang memberikan maklumat kepada anda tentang : Jawatan Kosong Lembaga Kemajuan Bintulu, Sila hantar Sebarang Lamaran SECARA TALIAN (ONLINE) di laman sesawang dibawah ini :

erecruitment.sarawak.gov.my

Untuk pemohon yang mendaftar secara dalam talian (online) (termasuk pemohon di kalangan pegawai kerajaan yang sedang berkhidmat) adalah dikehendaki mengemukakan sijil/dokumen asal dan yang telah disahkan hanya sekiranya berjaya dipanggil untuk menghadiri temuduga seperti berikut :

 • Gambar berukuran pasport
 • Kad Pengenalan
 • Sijil Lahir
 • Sijil – sijil Akademik
 • Sijil Berhenti Sekolah
 • Lain-lain dokumen/sijil yang perlu dan ada kaitan dengan permohonan

 

Permohonan daripada pegawai-pegawai yang sedang berkhidmat hendaklah dibuat melalui Ketua Jabatan dan hendaklah mengemukakan semua dokumen di atas dan dokumen berikut :

 • Surat permohonan jawatan kosong melalui Ketua Jabatan dan ulasan sama ada beliau menyokong permohonan tersebut ataupun tidak
 • Satu salinan kenyataan perkhidmatan yang kemaskini
 • Laporan penilaian prestasi tahunan terkini

 

Pautan : Jobs BDA Bintulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *