jawatan-kosong-mada

Jawatan Kosong Lembaga MADA Malaysia

Posted on

Jawatan Kosong Lembaga MADA Malaysia, KEDAH – Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) adalah salah satu Lembaga yang ada dibawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia yang bertugas Memaju, menggalak, membantu dan mengusahakan pembangunan ekonomi dan sosial dalam Kawasan Muda, Merancang dan mengusahakan dalam Kawasan Muda apa-apa kemajuan pertanian mengikut sebagaimana yang diperuntukkan kepadanya oleh pihak berkuasa negeri bagi negeri Kedah dan negeri Perlis.

Lembaga MADA telah ditubuhkan pada 30 Jun 1970 untuk mengendali dan menyelenggara Rancangan Pengairan Muda serta merancang, mengusaha dan melaksanakan pembangunan sosio-ekonomi dalam Kawasan Muda.

Rancangan Pengairan Muda ialah sebuah projek pengairan yang dilaksanakan di bawah Rancangan Malaysia Pertama yang bertujuan untuk membolehkan sebahagian besar kawasan dataran barat Kedah dan Perlis ditanam padi dua kali setahun.

Kawasan ini secara tradisinya telah diusahakan untuk tanaman padi sekali setahun. Di dalam akta penubuhan MADA iaitu Akta 70, Akta Lembaga Kemajuan Pertanian Muda, 1972, kawasan ini dinamakan Kawasan Muda.

Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) adalah sebuah badan berkanun ditubuhkan pada 30 Jun 1970 melalui penggubalan Akta Lembaga Kemajuan Pertanian Muda, 1972 (Akta 1970). Penubuhan MADA bertujuan memikul tanggunggjawab meningkatkan taraf sosial ekonomi masyarakat tani di dalam Kawasan Muda.

Peringkat awal penubuhan Persatuan Peladang di Kawasan Muda adalah bertujuan untuk menyatupadukan masyarakat petani dalam satu organisasi sebagai Persatuan Peladang dibawah kawal selia Jabatan Pertanian Negeri dalam Akta Persatuan Peldang 1967.

Fungsi Persatuan Peladang ini adalah sebagai satu institusi pembangunan setempat bagi tujuan menaiktaraf sosial ekonomi peladang melalui konsep/ prinsip kooperatif.

Setelah diwujudkan Akta Pertubuhan Peladang 1973 (Akta 109) pihak Pengurus Besar MADA telah dilantik sebagai wakil Pendaftar bagi menyusun semula persatuan-persatuan peladang dan koperasi berasaskan pertanian. Pihak Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) telah berjaya mewujudkan/ menubuhkan 27 buah Pertubuhan Peladang

Pautan : mada.gov.my

Lembaga MADA Malaysia telah berkembang dalam memenuhi cabaran dan tuntutan masyarakat.

Dalam usaha memperluaskan operasi perniagaan di Malaysia, Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) mementingkan tenaga kerja sebagai sebahagian tulang belakang untuk mencapai misi dan visinya.

Untuk itu Lembaga MADA Malaysia mencari pemuda – pemudi terbaik yang sangat cekap dan bermotivasi diri untuk mengisi Iklan jawatan kosong terkini 2020.

Dalam rangka memperluaskan jaringan jobs jawatan kosong terkini Jun 2020 dan untuk memenuhi keperluan sumber daya manusia Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) di Jawatan Terkini kedudukan : BANYAK POSISI JAWATAN KOSONG

Pada hari ini Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) kembali membuka kesempatan berkarir atau membuka Iklan Jawatan Kosong Jun 2020 untuk lulusan terbaru dengan kelayakan sebagai berikut.

Jawatan Kosong Lembaga Kemajuan Pertanian Muda


Peluang Kerja Kosong :

Jawatan Kosong Lembaga MADA Malaysia

Jawatan Kosong Lembaga MADA Malaysia Terkini Kerja Kosong Malaysia Singapore Kilang Kuching Johor Kerani Kerajaan Berkanun Bank Swasta Jobs Vacancy

Jobs Vacancy :

Pemohon – Pemohon daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan adalah dipelawa untuk mengisi kekosongan jawatan – jawatan berikut didalam perkhidmatan Lembaga Kemajuan Pertanian Muda :

1. PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N27

Syarat Lantikan :

 • Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; atau
 • Sijil Tinggi Agama Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; atau
 • Diploma dalam bidang pentadbiran awam yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi – institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred N27:RM1661.95); atau
 • Diploma dalam bidang pengurusan harta benda yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi – institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred N27:RM1737.15); dan
 • Kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

 

2. PENOLONG JURUTERA GRED JA29

Syarat Lantikan :

 • Sijil dalam bidang kejuruteraan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada politeknik – politeknik tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya (Gaji permulaan ialah pada Gred JA29 : RM1418.00)
 • Diploma dalam bidang kejuruteraan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institut – institut pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred JA29 : RM 1826.02) dan
 • kepujian dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

 

UMUR (PADA TARIKH TUTUP IKLAN) :

 • Calon-calon lantikan terus hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun; dan
 • Pegawai sedang berkhidmat yang layak untuk Peningkatan Secara Lantikan hendaklah berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.

 

TARAF JAWATAN : Tetap

PENEMPATAN :

Penempatan bagi calon-calon yang BERJAYA adalah di Negeri Kedah dan Perlis sahaja.

TEMPOH PERCUBAAN :

Calon-calon yang dilantik secara terus atau Peningkatan Secara Lantikan ke jawatan tetap adalah dikehendaki berkhidmat dalam tempoh percubaan selama 1 hingga 3 tahun.

CARA MEMOHON

 • Permohonan hendaklah dibuat dengan menggunakan borang MADA Am 3/Pindaan 2015 yang boleh dicetak daripada Laman Web MADA http://www.mada.gov.my atau (BORANG MADA)
 • Pemohon-pemohon yang sedang berkhidmat dengan Kerajaan, Badan-Badan Berkanun atau Kuasa-Kuasa
 • Tempatan hendaklah membuat permohonan melalui Ketua Jabatan masing-masing dengan disertakan Laporan
 • Prestasi Tahunan dan salinan Kenyataan Perkhidmatan.

 

Company
Name
Lembaga Kemajuan Pertanian Muda
Same as (Website / Social Media)
Job Location
Street
Ibu Pejabat MADA,Ampang Jajar
Postal Code
05990
Locality
Alor Setar
Country ISO Code
MY
Region ISO Code
K
Salary
Unit
Monthly
Currency ISO Code
MYR
Value
0.00
Job Meta
Employment Type
Full Time
Valid Through
25.06.2015

 

Catatan :

# Tarikh tutup Jawatan Kosong ini : 25 Jun 2015

 • Hanya calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk temuduga.
 • Segala perbelanjaan untuk menghadiri temuduga tidak ditanggung oleh Lembaga MADA Malaysia.

 

Jika anda berminat dengan jawatan kosong terkini Jun 2020 ini yaitu yang memberikan maklumat kepada anda tentang : Iklan Jawatan Kosong Lembaga MADA Malaysia,

Silakan hantar Sebarang Lamaran via POS/KURIR ke alamat dibawah ini :

Alamat :

Pengurus Besar,
Lembaga Kemajuan Pertanian Muda,
Bahagian Khidmat Pengurusan,
Ibu Pejabat MADA,
Ampang Jajar,
05990 ALOR SETAR.
[ u.p.: Cawangan Pengurusan Sumber Manusia ]

 

Pautan : Jobs MADA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *