jawatan-kosong-mpob

Jawatan Kosong Lembaga MPOB Malaysia

Posted on

Jawatan Kosong Lembaga MPOB Malaysia – Lembaga Minyak Sawit Malaysia (LMSM) atau MPOB (Malaysian Palm Oil Board) merupakan badan yang bertanggungjawab merancang, menyelidik dan membangunkan industri minyak sawit dan kelapa sawit di Malaysia.

Lembaga MPOB terletak di bawah pentadbiran Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi Malaysia.

MPOB adalah agensi kerajaan yang terulung diamanahkan untuk berkhidmat kepada industri kelapa sawit negara.

Peranan utamanya adalah untuk menggalakkan dan membangunkan matlamat, dasar dan keutamaan negara bagi kesejahteraan industri kelapa sawit Malaysia.

Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) didirikan pada tahun 1998 dengan disahkannya Undang-Undang Lembaga Minyak Sawit Malaysia, yang menyebabkan penggabungan dua lembaga yang sudah ada sebelumnya, Institut Penelitian Minyak Sawit Malaysia (PORIM) dane Otoritas Pendaftaran dan Perizinan Minyak Sawit (PORLA).

Organisasi yang terbentuk diberi nama Lembaga Minyak Sawit Malaysia dan mulai beroperasi secara resmi pada Mei 2000.

Direktur Jenderal pertama MPOB adalah Yusof Basiron yang menjabat hingga tahun 2006.

Lembaga MPOB telah ditubuhkan oleh Akta Parlimen (Akta 582) dan ditubuhkan pada 1 Mei 2000, mengambil alih, melalui penggabungan, fungsi Institut Penyelidikan Minyak Kelapa Sawit Malaysia (PORIM) dan Lembaga Pendaftaran dan Pelesenan Minyak Kelapa Sawit (PORLA).

Setiap organisasi ini masing telah terlibat dalam industri kelapa sawit selama lebih dari 20 tahun dan ia adalah untuk memberi perkhidmatan yang lebih berkesan dan juga untuk memberi tumpuan negara dan antarabangsa yang lebih besar kepada industri yang MPOB telah dimulakan.

Industri kelapa sawit adalah tonggak ekonomi Malaysia dan memainkan peranan penting dalam memberi makan dan menyemai populasi global yang semakin meningkat Industri sawit merupakan tunggak kepada ekonomi Malaysia dan memainkan peranan penting membekal sumber makanan dan tenaga kepada populasi global yang semakin meningkat.

Sawit adalah tanaman produktif dan minyak sawit pelbagai guna yang memainkan peranan penting dalam pelaburan, penyelidikan dan promosi teknikal.

Pertumbuhan dalam sektor huluan mempunyai kesan yang melata di sepanjang nilai rantaian, dan MPOB sebagai pemacu kepada industri sawit Malaysia terus mengutamakan penyelidikan dan perkhidmatan bagi meningkatkan keseluruhan nilai rantaian industri sawit dan berdepan dengan cabaran isu-isu berkaitan pembangunan dan kemampanan.

MPOB menjalankan pelbagai strategi untuk memaksimakan pembangunan ekonomi dan penjagaan alam sekitar, dan memastikan bahawa pertumbuhan masa depan dijalankan dalam rangka kerja yang mampan.

Pada tahun 2012 dan 2013, MPOB telah memfokuskan untuk mendukung petani kelapa sawit kecil dengan menyediakan dana dan layanan tambahan bagi produsen minyak kelapa sawit dengan luas lahan kurang dari 2,5 hektare.

Para petani ini memenuhi syarat untuk mendapatkan bantuan pemerintah yang dimaksudkan untuk membantu produsen yang lebih kecil bersaing dengan perkebunan yang lebih besar.

Untuk meningkatkan kinerja serta mencapai visi misi nya, Lembaga Minyak Sawit Malaysia (LMSM) mebutuhkan sumber daya manusia untuk bergabung melalui Rekrutmen Jobs Terkini MPOB sebagai berikut.

Lembaga Minyak Sawit Malaysia (LMSM) telah berkembang dalam memenuhi cabaran dan tuntutan masyarakat.

Dalam usaha meningkatkan kualitas Pelayanan di Malaysia, MPOB mementingkan tenaga kerja sebagai sebahagian tulang belakang untuk mencapai misi dan visinya.

Untuk itu Nestle mencari pemuda – pemudi terbaik yang sangat cekap dan bermotivasi diri untuk mengisi Iklan jawatan kosong terkini 2020.

Dalam rangka memperluaskan jaringan jobs jawatan kosong terkini Oktober 2020 dan untuk memenuhi keperluan sumber daya manusia MPOB di Jawatan Terkini kedudukan : PELUANG KERJAYA JAWATAN KOSONG.

Pada hari ini Lembaga Minyak Sawit Malaysia (LMSM) kembali membuka kesempatan berkarir atau membuka Iklan Jawatan Kosong Terkini Oktober 2020 untuk lulusan terbaru dengan kelayakan sebagai berikut.

Senarai Jawatan Kosong Malaysia Terkini


Peluang Kerjaya :

Jawatan Kosong Lembaga MPOB Malaysia

Jawatan Kosong Lembaga MPOB Malaysia Terkini Kerja Kosong Malaysia Singapore Kilang Kuching Johor Kerani Kerajaan Berkanun Bank Swasta Jobs Vacancy

Jobs Vacancy :

Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan kosong terkini di Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) sebagai:

 

 1. PEGAWAI PENYELIDIK
 2. PEGAWAI TADBIR
 3. PENOLONG JURUTERA
 4. PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK
 5. PENOLONG PEGAWAI TADBIR
 6. SETIAUSAHA PEJABAT
 7. PENJAGA JENTERA ELEKTRIK *
 8. PEMBANTU KEMAHIRAN *
 9. PEMBANTU PENYELIDIK
 10. PEMBANTU TADBIR (P/O)
 11. PEMBANTU AWAM

 

Umur Kelayakan :

Calon lantikan terus hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun hingga had umur pelantikan pada tarikh tutup iklan jawatan adalah seperti berikut :

 • Berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 55 atau 56 tahun; atau
 • Berumur kurang dari 56 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 58 tahun; atau
 • Berumur kurang dari 58 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 60 tahun.

 

Keperluan Bahasa :

1. Jawatan 1 hingga 10

Kepujian Bahasa Malaysia / Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

2. Jawatan 11

Kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu pada peringkat Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

Permohonan :

 • Untuk melihat penemapatan bagi jawatan yang ditawarkan, Klik DISINI
 • Permohonan hendaklah dikemukakan dengan menggunakan borang secara online sahaja.
 • Pemohon TIDAK PERLU MENGHANTAR salinan sijil sehingga dihubungi oleh pihak sekretariat.
 • Pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas TIGA (3) bulan dari tarikh iklan ditutup hendaklah menganggap permohonannya tidak berjaya.
 • Sebarang permasalahan / pertanyaan, sila emailkan kepada [email protected] disertakan Nama Penuh dan No. Kad Pengenalan anda.

 

Company
Name
Malaysian Palm Oil Board
Same as (Website / Social Media)
Job Location
Street
6, Persiaran Institusi, Bandar Baru Bangi
Postal Code
43000
Locality
Kajang
Country ISO Code
MY
Region ISO Code
B
Salary
Unit
Monthly
Currency ISO Code
MYR
Value
0.00
Job Meta
Employment Type
Full Time
Valid Through
21.09.2019

 

Catatan :

# Tarikh tutup Jawatan Kosong ini : 21 Oktober 2019

 • Hanya calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk temuduga.
 • Segala perbelanjaan untuk menghadiri temuduga tidak ditanggung oleh Lembaga Minyak Sawit Malaysia (LMSM).

 

Jika anda berminat dengan jawatan kosong terkini Oktober 2020 ini yaitu yang memberikan maklumat kepada anda tentang : Iklan Jawatan Kosong Lembaga MPOB Malaysia,

Silakan hantar Sebarang Lamaran sila GERBANG ONLINE ke alamat dibawah ini.

 

Pautan : Jobs Lembaga MPOB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *