jawatan-kosong-spa-negeri-sarawak

Jawatan Kosong SPA Sarawak Malaysia

Posted on

Jawatan Kosong Terkini SPA Negeri Sarawak – Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) telah diwujudkan dalam tahun 1961 di bawah The Sarawak (Public Service Commission) Order in Council, 1961 dan berfungsi untuk menasihati Governor selaras dengan Order in Council tersebut dan apa-apa juga peraturan yang dibuat dari semasa ke semasa sehingga 15 September 1963.

Pada 16 September 1963, iaitu tarikh penubuhan Malaysia, selaras dengan Artikel 35, Bahagian IV, Perlembagaan Negeri Sarawak (G.N.S. 163/63) maka SPANS telah menjadi sebuah badan eksekutif sepenuhnya.

Di bawah Artikel 35(1), keanggotaan SPANS terdiri daripada seorang Pengerusi, seorang Timbalan Pengerusi dan tidak kurang dari empat (4) dan tidak lebih dari sembilan (9) orang ahli.

Urusan harian SPANS dibantu oleh Urusetia yang dianggotai oleh kakitangan kerajaan negeri diketuai oleh seorang Setiausaha.

Mengikut Artikel 36(1), perlembagaan yang sama, SPANS adalah sebuah badan bebas yang dipertanggungjawabkan dengan tugas-tugas seperti berikut:

 • Pelantikan;
 • Pengesahan dalam jawatan;
 • Pemberian taraf tetap dan berpencen;
 • Kenaikan pangkat;
 • Perpindahan tempat bertugas;
 • Mengawal disiplin kakitangan perkhidmatan awam negeri Sarawak

 

Selain daripada itu, SPANS juga dipertanggungjawabkan di bawah Artikel 39(3), perlembagaan yang sama, untuk mengendali dan menganugerah biasiswa/pinjaman kepada pelajar-pelajar yang memohon untuk mengikuti berbagai kursus dan latihan akademik sepenuh masa di Institusi Pengajian Tinggi Awam Tempatan.

Bermula pada 1 Julai 2000, dengan berkuatkuasanya Local Authority Service Regulations 2000, SPANS merupakan kuasa melantik, mengesahkan dalam jawatan, menaikkan pangkat dan mengawal disiplin kakitangan pihak berkuasa tempatan. Ini selaras juga dengan Public Service Commision (Additional Functions) Ordinance, 2001.

Pautan : psc.sarawak.gov.my

Negeri Sarawak dikenali dengan gelaran Bumi Kenyalang merupakan salah satu daripada 14 negeri (termasuk Wilayah Persekutuan yang membentuk Persekutuan Malaysia.

Sarawak merupakan negeri yang terbesar di Malaysia. Sarawak dan Sabah yang terletak di pulau Borneo biasanya digolongkan berkerjasama sebagai Malaysia Timur.

Sarawak merupakan salah satu daripada dua negeri yang membentuk Malaysia Timur. Sarawak adalah negeri yang terbesar di Malaysia.

Untuk meningkatkan kinerja SPA Negeri Sarawak mebutuhkan sumber daya manusia dengan membuka Jawatan Kosong Terkini untuk bergabung menjadi bagian dari SPA Negeri Sarawak melalui Rekrutmen Jobs Terkini SPA Negeri Sarawak sebagai berikut.

SPA Negeri Sarawak telah berkembang dalam memenuhi cabaran dan tuntutan masyarakat. Dalam usaha meningkatkan kualitas Pelayanan di Malaysia, SPA Negeri Sarawak mementingkan tenaga kerja sebagai sebahagian tulang belakang untuk mencapai misi dan visinya.

Untuk itu Nestle mencari pemuda – pemudi terbaik yang sangat cekap dan bermotivasi diri untuk mengisi Iklan jawatan kosong terkini 2020.

Dalam rangka memperluaskan jaringan jobs jawatan kosong terkini September 2020 dan untuk memenuhi keperluan sumber daya manusia SPA Negeri Sarawak di Jawatan Terkini kedudukan : PELUANG KERJAYA JAWATAN KOSONG

Pada hari ini SPA Negeri Sarawak kembali membuka kesempatan berkarir atau membuka Iklan Jawatan Kosong Terkini Bulan September 2020 untuk lulusan terbaru dengan kelayakan sebagai berikut.

Senarai Jawatan Kosong SPA Sarawak


Peluang Kerjaya :

Jawatan Kosong SPA Sarawak

Jawatan Kosong SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam) Negeri Sarawak Terkini Kerja Kosong Malaysia Singapore Kilang Kuching Johor Kerani Kerajaan Berkanun Bank Swasta Jobs Vacancy

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak mempelawa pemohon warganegara Malaysia yang bermastautin di Sarawak dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan, yang berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat pelantikan bagi mengisi kekosongan untuk jawatan-jawatan seperti berikut :

 

 1. PEGAWAI TADBIR N41

 2. ARKITEK J41

 3. PEGAWAI PERTANIAN W41

 4. PEGAWAI PENILAIAN W41

 

Syarat Memohon :

 • Sila mengemukakan permohonan jawatan kosong via ONLINE melalui laman Web : http://erecruitment.sarawak.gov.my
 • Sila mengemukakan sijil/dokumen asal dan yang telah disahkan hanya sekiranya berjaya dipanggil untuk menghadiri temuduga seperti berikut :
  • Gambar berukuran pasport
  • Kad Pengenalan
  • Sijil Lahir
  • Sijil – sijil Akademik
  • Sijil Berhenti Sekolah
  • Lain – lain dokumen/sijil yang perlu dan ada kaitan dengan permohonan

 

Permohonan daripada pegawai-pegawai yang sedang berkhidmat hendaklah dibuat melalui Ketua Jabatan dan hendaklah mengemukakan semua dokumen di atas dan dokumen berikut :

 • Surat permohonan jawatan kosong melalui Ketua Jabatan dan ulasan sama ada beliau menyokong permohonan tersebut ataupun tidak
 • Satu salinan kenyataan perkhidmatan yang kemaskini
  Laporan penilaian prestasi tahunan terkini

 

Company
Name
Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak
Same as (Website / Social Media)
Job Location
Street
Level 9 & 10, Wisma Satok Satok Road
Postal Code
93400
Locality
Kuching
Country ISO Code
MY
Region ISO Code
K
Salary
Unit
Monthly
Currency ISO Code
MYR
Value
0.00
Job Meta
Employment Type
Full Time
Valid Through
09.09.2017

 

Catatan :

# Tarikh tutup Jawatan Kosong ini : 09 September 2017

Jika anda berminat dengan Iklan jawatan kosong terkini Bulan September 2020 ini yaitu yang memberikan maklumat kepada anda tentang : Iklan Jawatan Kosong SPA Negeri Sarawak,

Silakan hantar Sebarang Lamaran secara TALIAN (ONLINE) Sila rujuk SYARAT – SYARAT DAN CARA MEMOHON diatas.

 

Pautan : Jobs Sarawak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *