jawatan-kosong-suruhanjaya-pengangkutan-awam-darat

Jawatan Kosong Suruhanjaya SPAD Malaysia

Posted on

Jawatan Kosong Suruhanjaya SPAD, KUALA LUMPUR – SPAD juga memainkan peranan dalam bidang penguatkuasaan bagi pengangkutan awam darat di Malaysia dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia.

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah ditubuhkan secara rasminya pada 3 Jun 2010 selepas Akta Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat 2010 diluluskan oleh Parlimen pada bulan Mei 2010.

Untuk meningkatkan kinerjanya, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mebutuhkan sumber daya manusia untuk bergabung melalui Rekrutmen Jobs Terkini SPAD sebagai berikut.

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mendapat kuasa sepenuhnya pada 31 Januari 2011 dengan pewartaan Akta Pengangkutan Awam Darat 2010.

SPAD yang terletak di bawah bidang kuasa YAB Perdana Menteri, mempunyai fungsi untuk merangka polisi, merancang dan mengawal selia semua pengangkutan awam darat negara seperti rel, bas, teksi, serta kenderaan barangan melalui jalan raya dan kereta api.

Menambahbaik pengangkutan awam darat adalah salah satu agenda Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dalam Pelan Transformasi Kerajaan yang dimulakan oleh Perdana Menteri YAB Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak pada tahun 2009.

SPAD terus memainkan peranan penting dalam usaha membaikpulih pengangkutan awam darat di Malaysia.

Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 menyatakan bahawa SPAD hendaklah mencadangkan dasar dan pelan yang melibatkan pengangkutan awam darat selaras dengan dasar dan pelan yang diluluskan.

Ini bertujuan untuk memastikan pengangkutan awam darat negara selamat, dipercayai, cekap, responsif, mudah diakses, terancang, bersepadu dan lestari di samping memastikan penyediaan perkhidmatan yang berpatutan bagi pengguna dan perkhidmatan yang kompetitif bagi kenderaan barangan.

Dengan berkuatkuasanya Akta Pengangkutan Awam Darat 2010, SPAD mengambil alih fungsi Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan, Jabatan Keretapi dan pelesenan kenderaan pelancongan di Semenanjung Malaysia.

Pada masa ini, Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan, Jabatan Keretapi dan Kementerian Pelancongan meneruskan pelaksanaan kuasa masing-masing di Sabah dan Sarawak.

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah berkembang dalam memenuhi cabaran dan tuntutan masyarakat.

Dalam usaha meningkatkan kualitas yang ada di Malaysia, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mementingkan tenaga kerja sebagai sebahagian tulang belakang untuk mencapai misi dan visinya.
Untuk itu Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mencari pemuda – pemudi terbaik yang sangat cekap dan bermotivasi diri untuk mengisi Iklan jawatan kosong terkini 2020.

Dalam rangka memperluaskan jaringan jobs jawatan kosong terkini Disember 2020 dan untuk memenuhi keperluan sumber daya manusia Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) di Jawatan Terkini kedudukan : PELUANG KERJAYA JAWATAN KOSONG

Pada hari ini Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) kembali membuka kesempatan berkarir atau membuka Iklan Jawatan Kosong Terkini Bulan Disember 2020 untuk lulusan terbaru dengan kelayakan sebagai berikut :

Jawatan Kosong Pengangkutan Awam Darat


Peluang Kerjaya :

Jawatan Kosong Suruhanjaya SPAD

Jawatan Kosong Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Terkini Kerja Kosong Malaysia Singapore Kilang Kuching Johor Kerani Kerajaan Berkanun Bank Swasta Jobs Vacancy

Jobs Vacancy :

 

  1. Senior Executive – Legal (Prosecution)
  2. Manager – Communication
  3. Manager – Finance
  4. General Manager – Delivery Management Office
  5. General Manager – Cross Border Rail

 

Company
Name
Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD)
Same as (Website / Social Media)
Job Location
Street
Kuala Lumpur Sentral
Postal Code
50470
Locality
Kuala Lumpur
Country ISO Code
MY
Region ISO Code
W
Salary
Unit
Monthly
Currency ISO Code
MYR
Value
0.00
Job Meta
Employment Type
Full Time
Valid Through
17.12.2016

 

Catatan :

# Tarikh tutup Jawatan Kosong ini : 17 Disember 2016

Hanya calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk temuduga.

Segala perbelanjaan untuk menghadiri temuduga tidak ditanggung oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Malaysia.

Jika anda berminat dengan jawatan kosong terkini Bulan Disember 2020 ini yaitu yang memberikan maklumat kepada anda tentang : Jawatan Kosong Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat,

Sila hantar Sebarang Lamaran SECARA TALIAN (ONLINE) di laman sesawang dibawah ini :

 

Pautan : Jobs SPAD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *