jawatan-kosong-tentera-udara-diraja-malaysia

Jawatan Kosong Tentera Udara Malaysia

Posted on

Jawatan Kosong Tentera Udara Diraja Malaysia – Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) adalah pasukan udara di dalam Angkatan Tentera Malaysia.

Pasukan ini ditugaskan untuk mempertahankan ruang udara Malaysia dan dilengkapkan dengan pesawat-pesawat pejuang dan pengangkut.

Untuk meningkatkan kinerja serta mencapai visi misi nya, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) mebutuhkan sumber daya manusia untuk bergabung melalui Rekrutmen Jobs Terkini TUDM sebagai berikut :

Sejarah Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) bermula apabila Ordinan Tentera Udara diluluskan oleh Parlimen pada hari Isnin, 2 Jun 1958 dan semasa ditubuhkan ia dikenali sebagai “Tentera Udara Diraja Persekutuan“.

Air Commodore A.V.R. Johnstone seorang pegawai Tentera Udara Diraja British (RAF) telah dipinjamkan untuk menjadi penasihat kepada kerajaan Persekutuan Tanah Melayu dan kemudiannya telah dilantik menjadi Ketua Turus Tentera Udara yang pertama.

Beliau bertanggungjawab merangka penubuhan Tentera Udara Diraja Persekutuan bagi negara yang baru merdeka dari segi organisasi, sumber manusia, aset dan syarat-syarat perkhidmatan.

Sebagai angkatan yang termuda di dalam Angkatan Tentera ketika itu anggota terawalnya adalah terdiri daripada pegawai dan anggota yang dipinjamkan daripada Tentera Udara Diraja British.

Sekumpulan pegawai dan anggota yang menjadi perintis Tentera Udara Diraja Persekutuan telah ditukarkan daripada Tentera Udara Diraja British pada bulan November 1958.

Mereka yang menjadi tenaga penggerak organisasi TUDM ialah Flying Officer Li Heng Lip, Sergeant Subramaniam, Corporal Razi Osman, Corporal Othman Mohd Ismail, Corporal Wan Said, Sorporal J D Pasley, Corporal Mahevan, Senior Aircraftsman (SAC) Surindran, SAC Md Noor, SAC Zainal Abidin, SAC Mohd Hussain dan Junior Technician (JT) Ismail Arifin.

Sebagai angkatan yang muda tugas awal yang diamanahkan kepada Tentera Udara Diraja Persekutuan pada ketika itu ialah untuk memberikan perkhidmatan perhubungan melalui udara dan membantu pasukan keselamatan menjalankan operasi memerangi komunis yang mengancam negara.

Dengan tertubuhnya Malaysia pada 16 September 1963, nama Tentera Udara telah ditukar kepada “Tentera Udara Diraja Malaysia” atau lebih dikenali sebagai TUDM.

Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) telah berkembang dalam memenuhi cabaran dan tuntutan masyarakat.

Dalam usaha meningkatkan kualitas Pelayanan di Malaysia, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) mementingkan tenaga kerja sebagai sebahagian tulang belakang untuk mencapai misi dan visinya.

Untuk itu Nestle mencari pemuda – pemudi terbaik yang sangat cekap dan bermotivasi diri untuk mengisi Iklan jawatan kosong terkini 2020.

Dalam rangka memperluaskan jaringan jobs jawatan kosong terkini Januari 2020 dan untuk memenuhi keperluan sumber daya manusia Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Jawatan Terkini kedudukan: PELUANG KERJAYA JAWATAN KOSONG

Pada hari ini Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) kembali membuka kesempatan berkarir atau membuka Iklan Jawatan Kosong Terkini Januari 2020 untuk lulusan terbaru dengan kelayakan sebagai berikut:

Jawatan Kosong Tentera Udara Diraja Malaysia


Prospek Kerjaya :

Jawatan Kosong Tentera Udara Malaysia

Jawatan Kosong Tentera Udara Malaysia Terkini Kerja Kosong Malaysia Singapore Kilang Kuching Johor Kerani Kerajaan Berkanun Bank Swasta Jobs Vacancy

Jobs Vacancy :

PERAJURIT MUDA UDARA SIRI 55/16

Peluang keemasan kepada belia negara untuk menjadi salah seorang warga Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) melalui kemasukan sebagai anggota Lain – Lain Pangkat (LLP) di dalam pelbagai bidang kepakaran dan cawangan.

KELAYAKAN

Pemohon yang memenuhi kelayakan seperti berikut akan dipertimbangkan untuk perlantikan kepangkat Perajurit Muda Udara (PjM U) dan mengikuti Latihan Asas Ketenteraan :

1. Syarat Akademik.

Pemohon memenuhi salah satu daripada syarat akademik berikut :

a. Skim SPM.

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dengan mendapat Kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Matematik dan Salah Satu Mata Pelajaran Sains (Sains/Sains Tambahan/Fizik/Kimia/Biologi/Matematik Tambahan); serta Lulus dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris. [Gaji Permulaan : RM1,137.00]

b. Skim SKM.

Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 2 dan ke atas dalam bidang tertentu; dan mendapat Kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Matematik dan Salah Satu Mata Pelajaran Sains (Sains/Sains Tambahan/Fizik/Kimia/Biologi/Matematik Tambahan); serta Lulus dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). [Gaji Permulaan : RM1,202.84]

c. Skim Diploma.

  • Diploma dalam Bidang Kejuruteraan* (Rujuk Jadual Senarai Diploma Kejuruteraan) dan mendapat Kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Matematik dan Salah Satu Mata Pelajaran Sains (Sains/Sains Tambahan/Fizik/Kimia/Biologi/Matematik Tambahan); serta Lulus dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). [Gaji Permulaan : RM1,899.07].
  • Diploma hendaklah disahkan pengiktirafan setaraf dengan Diploma Kejuruteraan oleh JPA. Keutamaan akan diberikan kepada graduan dari Politeknik dan IPTA.

 

Company
Name
Tentera Udara Malaysia
Same as (Website / Social Media)
Job Location
Street
Jalan Padang Tembak
Postal Code
50634
Locality
Kuala Lumpur
Country ISO Code
MY
Region ISO Code
W
Salary
Unit
Monthly
Currency ISO Code
MYR
Value
0.00
Job Meta
Employment Type
Full Time
Valid Through
31.01.2016

 

Catatan :

# Tarikh tutup Jawatan Kosong ini : 31 Januari 2016

  • Muat Turun Pengumuman lengkap : DISINI
  • Hanya calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk temuduga.
  • Segala perbelanjaan untuk menghadiri temuduga tidak ditanggung oleh Tentera Udara Diraja Malaysia.

 

Jika anda berminat dengan jawatan kosong terkini Januari 2020 ini yaitu yang memberikan maklumat kepada anda tentang : Iklan Jawatan Kosong Tentera Udara Diraja Malaysia,

Silakan hantar Sebarang Lamaran SECARA TALIAN (ONLINE) di laman sesawang dibawah ini :

 

Pautan : Jobs TUDM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *